Preskočiť na hlavný obsah

Knihy prečítané november 2018

Celkový počet prečítaných kníh tento mesiac: 9.

Moja knižná výzva: https://lenkagall.blogspot.com/2018/01/moja-knizna-vyzva-na-rok-2018.html


1. JANE AUSTENOVÁ: LÁSKA ANNY ELLIOTOVEJ 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt lásky anny elliotovej


Oficiálny názov: Persuasion, 1817
Vydavateľstvo: Media klub - Ikar, 1998, 203 strán

Posledná kniha Jane Austenovej, ktorá bola vydaná po jej smrti. Názov jej zvolil Austenovej brat. Ona pôvodne myslela, že sa dielo bude volať Elliotovci. 
Od prvej strany bola Jana Austenová veeeeľmi pichľavá a kritická. Vôbec som si nevedela príbeh vychutnať. Stále som pozerala, na ktorej som strane a čudovala som sa, prečo je tá kniha taká nekonečná, aj keď má len 203 strán. Austenová používala veľmi dlhé vety (no nestrať sa) a menila rozprávačov, niektoré scény nechala vyniknúť, niektoré len opísala zrýchlene a zhustene. Chcela by som, aby niekto iný prerozprával celý príbeh a dal  viac vyniknúť Annu a kapitána Wentwortha, ich pocity a ich lásku. V celom príbehu cítiť výsmech spoločnosti, spôsobu ich života, dôraz na pôvod a titul. Austenová vykreslila ľudí svojej doby - a boli to ozaj riadni egoistickí snobi. Čudujem sa, že Anna ako postava bola psychicky na tom dobre - pri simulantskej a vkuse sa sťažujúce sestre, snobskom otcovi a arogantnej staršej sestre. Ja som z nich bola na prášky. :D 
Zapamätala som si, že Bath bolo mesta s najväčším výskytom škaredých žien. 
Hneď sme si s Martinom pozreli aj film Vyznání Anny Elliotovej z roku 2007. Martinovi sa páčil. Ja som zhodnotila, že bol hodnoverný s knihou, záver filmu bol zhustený a niektoré situácie boli pozmenené. 

Citáty:
"Sotva jestvuje nejaká chyba krasy," odvetila Anna, "ktorá by sa nedala postupne zahladiť príjemným správaním." str. 30

"Na mäkkej a nerozhodnej povahe je najhoršie to, že sa nemožno spoľahnúť, čo ju ovplyvní na dlhšie. Človek si nikdy nie je istý, či chcú dobrý príklad potrvá. Hocikto ho môže narušiť. Tí, ktorí chcú byť šťastní, musia byť pevní." kapitán Wentworth str.71

"Rodinné styky sa vždy oplatí udržiavať a dobrú spoločnosť sa vždy oplatí vyhľadávať." str. 118

"Prispôsobivá povaha môže byť trpezlivá, veľký rozum môže byť cieľaveomý, tu však bolo ešte viac. Bola tu prisôsobivosť mysle, schopnosť nájsť si útechu, sila ľahko sa odvrátiť od zla k dobru a nájsť si zamestnanie, ktoré ju odpútalo od neutešeného položenia." str. 122 o kamarátke pani Smithovej

"Na svete je tak málo opravdivého priateľstva." str. 124 pani Smithová

"Isteže, posledné chvíle boli naozaj bolestivé, ale keď však bolesť prejde, spomienka na ňu nemusí byť vždy smutná. Ak človek niekde trpel, a to ešte nemusí ono miesto  milovať menej." Anna str. 146



O knihe: 
Anne Elliotová, prostredná dcéra pochabého sira Waltera, ktorého zaujíma výhradne vlastný šľachtický titul, už má plný rozkvet mladosti dávno za sebou.
Ako devätnásťročná poslúchla radu priateľky a vzdala sa manželstva s bezvýznamným námorným kapitánom Frederickom Wentworthom. Po ôsmych rokoch, keď sa zaľúbenci znovu stretnú, je všetko inak. Sira Waltera vlastná neschopnosť a márnotratnosť prinútila prenajať rodinné sídlo a presťahovať sa do Bathu, a kapitán Wentworth sa ako bohatý muž so zvučným menom vracia práve do jeho domu.
Ozvú sa staré city, keď sa obaja opäť stretnú?


2. JOANNA WEAVEROVÁ: SO SRDCOM MÁRIE VO SVETE MARTY 



Oficiálny názov: Having a Mery Heart in a Martha World, 2002
Vydavateľstvo: Kumran, 2016, 282 strán

Kniha bola veľmi zaujímavá. Dosť ma rozrušila. Prinútila ma zamyslieť sa, prehodnotiť svoje postoje.


O knihe: 
So srdcom Márie vo svete Marty: Táto kniha je pozvaním pre každú ženu, ktorá sa už niekedy cítila nie dosť duchovná, nie dosť milujúca a pozná ten pocit, že toho nerobí dosť. Život dnešnej ženy nie je veľmi odlišný od života Márie a Marty v Novom zákone. Tak ako Mária túžime sedieť pri Pánových nohách... ale každodenné nároky uponáhľaného sveta nás nenechajú na pokoji. Tak ako Marta túžime milovať Ježiša a slúžiť mu... no zápasíme s únavou, roztrpčenosťou a pocitom nedostatočnosti. Potom doprostred nášho uponáhľaného života vstúpi Ježiš, aby nás pozval rovnako ako dve sestry z Betánie pred mnohými rokmi. Nežne nás vyzve, aby sme si vybrali „lepší podiel“ – radostný život v intimite s ním, ktorá prirodzene vyústi do láskyplnej služby. Svieži prístup Joanny Weaverovej k známemu biblickému príbehu nám všetkým – Máriám aj Martám – ukazuje, ako sa môžeme priblížiť k Pánovi: prehĺbiť si odovzdanosť, oživiť svoj duchovný život, upevniť sa v službe a robiť všetko bez stresu a s väčšou radosťou.



3. Mary Baloghová: Gróf hľadá manželku - 5.časť série Klub tých, čo prežili 


Baloghová Mary: Gróf hľadá manželku





Oficiálny názov: Only a Promise, 2015
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ, 2016, 288 strán

Nedostala som sa k 4.časti tejto série v knižnici, a tak som si vzala to čo mali. Vedela som, že bola o Flavianovi Arnottovi, vikomtovi Ponsonby. Ktorý už v knihe vystupuje ako ženatý a so svojou manželkou. 
Táto kniha Gróf hľadá manželku rozpráva príbeh Ralpha, ktorý sa vracia z vojny s mnohými zraneniami na tele a aj na duši. Ľudia vnímajú len veľkú jazvu na tvári. Chloe bola zaujímavá postava. Je naozaj pravda, že všetky hrdinky Mary Bologhovej sú netypické, životom skúšané, bolesťou strápené, postaršie (vo veku okolo 26 rokov - ak rátame, že sa vydávali dievčatá 18-19 ročné, tak boli už naozaj na ocot), škandálom zruinované, spoločnosťou odsúdené, bez vyhliadky na manželstvo a budúcnosť. 
Ona sama navrhla manželstvo Ralphovi - mužovi, ktorého nepoznala a o ktorom nepočula nič pozitívne. 
Obidvaja musia prejsť svojím peknom, čeliť svojmu strachu, aby sa oslobodili. Ralph sa obviňuje za smrť svojich troch kamarátov, ktorí zomreli s ním vo vojne, pretože sa naverbovali spolu s ním, pod jeho nadšením. Chloe zisťuje, že jej otcom niekto iný, čo sa jej veľmi ťažko prijíma.  Smiešna bola scéna, keď si Chloe ostrila v hneve svoje krásne dlhé červené vlasy. 
Až keď prekonajú svoje vlastné mory, stávajú sa slobodní milovať jeden druhého a byť opäť šťastní. 
Je pekné, že sa dozvedáme o hrdinoch z predchádzajúcich kníh. Gwen Trethamová čaká s Hugom dieťatko. :) Vincentovi Huntovi, slepý vikomtovi Darleigh, sa stal otcom, jeho Sohfia mu porodila syna Thomasa.  
Autorka niektoré témy dosť často opakuje. no príbeh je veľmi pekný. 
Obálka: "Zbožňujem" obálky, ktoré nič nemajú s príbehom. Na obrázku je tmavovlasá žena, Chloe bola žena s krásnymi (už nakrátko ostrihanými) červenými vlasmi. A muž na obálke bol bez jazvy. Och. Celé zle.

Citáty:
"Život je už taký, dáva a berie rovnakou mierou." str. 50

"Aha, už viem, John Donne napísal v jednej zo svojich esejí: Nikto nie je ostrovom samým pre seba. To je ono Vždy sa nájde nejaký básnik alebo filozof, ktorý zachytil stručne a jasne najväčšie pravdy ľudského života." str. 51

"Keď sa riešia dôležité záležitosti, muži sú málokedy užitoční." Mary, Ralphova sestra str. 143

"Zdá sa, že celý život sa musíme znova a znova učiť bezvýhradne ľúbiť, nech sa deje čokoľvek." Graham, Chloein brat, str. 223

O knihe: 
Ďalšia nádherná romanca z regentského Anglicka. Ralph Stockwood sa vrátil z vojny s ťažkými fyzickými zraneniami, no ešte horšie sú jazvy na jeho duši. Život však ide ďalej a Ralph, dedič titulu vojvodu, si musí splniť povinnosť voči rodine – čo najskôr sa oženiť a postarať sa o dediča.
Chloe Muirheadová dva roky dúfala, že sa jej v Londýne podarí nájsť si manžela, ale v dôsledku škandálov bola napokon nútená uchýliť sa do sídla maminej krstnej matky – Ralphovej starej mamy. Keď sa tam Chloe stretne s Ralphom, v hlave sa jej zrodí plán, ako uspokojiť vlastnú túžbu po vydaji a jeho potrebu nájsť si manželku. To, čo Ralphovi navrhne, je veľmi priamočiara dohoda: manželstvo z rozumu.


4. CANDICE PROCTOROVÁ: MILUJEM ŤA



Oficiálny názov: The Bequest, 1998
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ, 2010, 312 strán

Kniha ma zaujala svojím prebalom: mladá hrdinka zdedí nečakane nevestinec. Aká skvelá zápletka! Čo by som urobila ja, keby som zdedila nevestinec? Asi by som "odpadla" ako hlavná hrdinka a v šoku riešila, čo s tým. Gabrielle Antoinová sa ešte dozvedá, že žena, ktorá ho viedla, bola jej mama a niekto ju zabil.  Jej obchodný partner Jordan Hays jej ho pomôže spravovať. Z pochmúrneho muža, ktorá sa javí ako arogantný, necitlivý, egoistický chlap, sa v skutočnosti vyvinie úprimný muž so zraneným srdcom, ktorý zanecháva za sebou minulosť plnú smrti (zomiera mu mama, dvaja bratia, otec a aj manželka s nenarodeným dieťaťom. Dough Slaughter bol neskutočne slizký perverzný zabijak a zlosyn. 
Ak som čakala, že to oddychový príbeh na jedno posedenie, musela som sa riadne nútiť dočítať tú knihu, lebo témy v nej sú práve tie, ktoré ja nemusím - znásilňovanie žien, dôsledky vojny, zlatá horúčka, prostitúcia a jej príčiny, ťažké rodinné situácie. Och. 
Som prekvapená z prekladu názvu knihy, v angličtine Dedičstvo v slovenčine Milujem ťa. Nepochopila som prečo tá zmena a taký veľký posun.  
Príbeh sa odohráva od februára 1874 v Central City v Colorade.

ČO SOM SA Z KNIHY DOZVEDELA: 
Central City naozaj zničil 21.5.1874 obrovský požiar, ktorý všetko zničil. Zostalo stáť len malá časť pôvodných budov, ktoré ešte neskôr prestavali v honosnejšom štýle - z ohňo-vzdorného kameňa a tehál. A práve toto mestečko dodnes vidieť na úpätí hôr nad Denverom. Od slávnych čias zlatej horúčky sa v ňom zmenilo len málo.

Bitka pri Appomattoxe (Virgínia, USA) bola posledná bitka Americkej občianskej vojny alebo vojna Severu proti Juhu. Odohrala sa 9. apríla 1865. Generál Lee (Konfederácia - Juh, Rebeli alebo Dixie) kapituloval pred generálom Grantom (Únia - Sever, alebo Yankees).

Mária Jozefína Bavorská bola manželka cisára Jozefa II. (syn Márie Terézie) a cisárovná Rímsko-nemeckej ríše. Vydávala sa ako 26 ročná. Manželstvo s Jozefom II., ktoré trvalo dva roky, nebolo šťastné a asi ani nebolo naplnené. Jozef sa svojej manželke vyhýbal. Keď Mária Jozefína ochorela na  kiahne, ktorým podľahla i Jozefova prvá manželka, ktorú miloval, ani sa neobťažoval ju navštíviť. Tejto chorobe podľahla. Zomrela ako 28-ročná a manžel Jozef sa pohrebu nezúčastnil.


Empír je klasicistický štýl vo Francúzsku v období vlády Napoleona Bonaparte (asi 1800 – 1830). Grécke, rímske tiež egyptské tvary a ozdobné motívy boli využité a pretvárané do uceleného slohu zdôrazňujúceho triezvu jednoduchosť a ušľachtilú prostotu. Interiéry bývajú farebne úsporné (biela, čierna, zlato), nábytok z ebenu s mosadznými ozdobami. Okrem bytovej kultúry sa empír prejavuje i v odievaní (ženské odevy sú vysoko prepásané, voľne splývajúce, do módy prichádzajú antické účesy).

Citáty: 
"A Boh utajil pred ľuďmi šťastie smrti, aby dokázali uniesť smrť." str. 6

"Pred niektorými pradvami je však lepšie utiecť." str. 61

"Pred niektorými pravdami je lepšie utiecť." str. 68

"Môj otec hovorieval, že jediné skutočne neprekonateľné prekážky, ktorým v živote čelíme, sú tie, ktoré si sami kladieme." str. 266

"Najväčšie peklo si vyberáme my sami." str. 275

"Tvoja matka bojovala a zomrela pre to isté, o čo bojuješ aj ty, Gabrielle. Pre dom, ktorý postavila, pre šťastie ľudí, za ktorých sa cítila zodpovedná, a pre svoje presvedčenie, že zlo by nemalo zvíťaziť len preto, že slušní ľudia sa mu boja postaviť a zápasiť s ním." str. 284 

"Láska dáva životu zmysel." str. 285

Citáty zo Shakespearea: 
"Nespolčuj sa s ním, vyhýbaj sa mu! Hriech, smrť a peklo poznačilo ho..." Richard III., str. 26

"Veď keby každý deň bol sviatočný, aj ra by časom mohla zovšednieť." Henrich IV., str. 52

"Stratím česť, stratím seba." Antónius a Kleopatra, str. 79

"No ja si chcem zobrať smrť a ležať s ňou na lôžku milovanej." Antónius a Kleopatra, str. 191

Ty dúfaš v milosť, keď ju nepoznáš? Kupec benátsky, str. 124


O knihe: 
Nezabudnuteľný príbeh o strate nevinnosti a víťazstve odvahy a lásky. Krásna a cnostná dievčina Gabrielle Antoinová, ktorá vyrastala v kláštore ako sirota, sa jedného dňa dozvie, že sa stala dedičkou majetku v baníckom mestečku Central City. Keď tam však pricestuje, na svoj úžas zistí, že po matke zdedila nevestinec. A čo je horšie, matkin obchodný partner Jordan Hays, nevľúdny, cynický samotár, stelesňuje všetko, čoho sa mladá žena priam panicky desí. Napriek všetkým ťažkostiam sa Gabrielle rozhodne premeniť dom neresti na slušný podnik...



5. MAX LUCADO: VĎAKA BETLEHEMU



Oficiálny názov: Because of Betlehem, 2016
Vydavateľstvo: Kumran, 2016, 228 strán

Neviem, čo som vlastne očakávala (dvestostranovú teologickú rozpravu o Vianociach, ktorá by mi zmenila pohľad na Vianoce?) - ale rozhodne taká nebola. Naopak jednoduchým rozprávaním o Vianociach, sa mnohými krásnymi myšlienkami dotkli môjho srdca. :) Kniha sa číta veľmi ľahko, až som bola prekvapená, mala som pocit, že je tam málo textu na to, koľko má kniha strán :D. Obsahuje 12 kapitol s vianočnými  témami. 

Citáty: 
"Mesiáš sa nenarodil vďaka tomu, akých mal predkov, ale napriek tomu. Tamar vykázali z domu, Rút bola imigrantka a Rachab neviestka. Dávid bol cudzoložník, Šalamún sukničkár. Ježišov rodokmeň je hrčovitý a pokrútený. Niektorí králi boli krvilační a bezbožní. Boh však sľúbil, že Ježiš príde, a Ježiš skutočne prišiel." str. 41 

"Keď sa všetko otriasa, Boh zostáva neotrasený." str. 43 

"Boh často mení tragédiu na triumf." str. 

"Sú vaše Vianoce ťažké? Potom pozbierajte odvahu. Boh je ešte vždy vo svojom chráme, na svojom tróne a vládne všetkému. A ešte vždy mení väzňov na princov, zajatcov na poradcov, mení piatky na nedele a prináša z Betlehema krásu. Robil to vtedy, pre nich. A robí to aj teraz, pre vás a pre mňa." str.

"Mám priateľa, ktorý pôsobí v Papui-Novej Guinei. Mnohí ľudia z tejto kultúry neklopú na dvere. Zastanú predo dvermi a zdvorilo zakašľú, aby ohlásili, že sú tam. Keď sa prekladatelia Biblie uslivovali vysvetliť myšlienku, že Ježiš klope na dvere, miestni to nechápali. Misionári vyriešili medzikultúrny problém tak, že verš zmenili na: "Stojím pri dverách a kašlem." str. 50 

"Ježiš neprichádza so zoznamom vecí, ktoré máte urobiť, ale so zoznamom toho, čo pre vás urobil a ešte urobí. Ježiš dvíha bremená. Nepridáva nám ďalšie." str. 51

"Anglické slovo worship (uctievať) sa vyvinulo zo staroanglického weorthscipe. "Uctievať teda znamená pripisovať niekomu alebo niečomu hodnotu." Uctievanie sa odohráva vždy, keď obrátite svoje srdce a poviete: "Si hodný úcty." Vždy, keď si nájdete čas na modlitbu, naladíte si v rádiu chvály alebo si počas ranného behu v duchu odriekate biblické verše, či meditujete počas obedňajšej prestávky, je to uctievanie." str. 58

"Dajme Ježišovi dar, ktorý mu dali anjeli, dar zvelebovania. Zaodejme sa milosrdenstvom, vznášajme sa na krídlách viery, zapojme sa do nebeského chóru a spievajme: "Sláva Bohu na výsostiach!" str. 63 

"Sviatočný čas je časom diaľnic. Už od čias, čo sa mudrci vychystali na cestu do Betlehema, Ježišovo narodenie spôsobuje, že sa ľudia vydávajú na cestu." str. 67

"Boh používa na získanie našej pozornosti prírodný svet. Zem a hviezdy tvoria prvé misionárske spoločenstvo. "Nebesia rozprávajú o sláve Boha a obloha hlása dielo jeho rúk." (Ž 19, 2). str. 69

"Keď Boh zošle znamenia, buďte verní. Nech vás privedie k Písmu. A ako nabáda Písmo, buďte pokorní. Umožnite, aby vás viedlo k uctievaniu. A pri uctievaní Syna pociťujte vďaku. Povedie vás domov." str. 72

"Dean Farrar, britský učenec z 19.storočia, sa o kráľovi (Heredosovi) vyjadril týmito alarmujúcimi slovami: "Celá jeho kariéra bola sfarbená krvou z vrážd... Usmrtenia zaškrtením, upálením, roztrhnutím vo dvoje, tajné vraždy, priznania vynútené neznesiteľným mučením, skutky spáchané pod vplyvom nehanebnej a neľudskej žiadostivosti... tí, čo jeho časy prežili, boli na tom horšie ako tí, ktorých umučil." Herodes zabil troch spomedzi svojich vlastných synov. Caser Augustus raz vyhlásil: "Je lepšie byť Herodesovou sviňou ako jeho synom." str. 76

"Uvažujte menej o tom, čo ste dosiahli, a väčšmi uvažujte o Kristovi. Trávte menej času na svojom tróne a viac pri jeho kríži. Vychvaľujte jeho dielo, nie svoje. Ste cenní, no nie nedoceniteľní. Záleží na Kristovi, nie na nás." str. 79 

"Cesta, ktorá sa vyznačuje pokorou, vás privedie k maštali, v ktorej spoznáte Mesiáša." str. 80 

"Každá skala, strom a planéta si vyžaduje pečať "Vyrobené Ježišom". On stvoril Vírovú galaxiu. Obsahuje viac ako sto miliárd hviezd. Storil naše slnko. Vošlo by sa doň viac ako milión Zemí Ježiš stvoril hviezdu Betelguze, ktorá keby bola umiestnená uprostered slnečnej sústavy Zeme, siahala by až po obežnú dráhu Jupitera. Je približnetisíckrát väčšia ako naše slnko. Ježiš prehovoril a vznikla trblietavá obloha. Nazýva každú hviezdu po mene a je schopný poskladať oblohu ako beduín svoj stan." str. 98

"Keby ste vedeli, že Ježiš príde zajtra, čo by ste robili dnes? Tak to robte! Žite tak, aby ste nemuseli meniť svoje plány." str. 90 

"Neprišiel na svet preto, aby sa domáhal našej poslušnosti. Ale aby nám prejavil svoju oddanosť." str. 98 

"Vy, ja a vianočný stromček. Vybraní, kúpení a okresaní. Dôverujte Božej práci. Bez krivých sklonov budete vyzerať oveľa lepšie." str. 111

"Možno vás život pripomína betlehemskú maštaľ. V niečom je drsný a niečo v ňom zapácha. A nie všetko je úhľadné. Ľudia okolo vás vám pripomínajú zvieratá z maštale: spásajú všetko ako ovce, sú tvrdohlaví ako somáre a tá krava v rohu vyzerá ako vás sused. Rovnako ako Jozef ste zaklopali na dvere hostiskému. Bolo však príliš neskoro. Alebo ste priveľmi starí, chodí, bezvýznamní, zranení, chudobní či čudní. Poznáte zvuk zabuchnutých dverí. Takže to vyzerá tak, že ste v jaskyni, vždy na pokraji diania. Robíte, čo sa dá, no nech sa usilujete akokoľvek, voda zo strechy stále presakuje do izby a studený vietor sa vráža cez štrbiny, ktoré sa vám nedarí utesniť. Počas chladných nocí sa chvejete od zimy. A uvažujete, čo má Boh miesto pre takých, ako ste vy. Nájdite odpoveď v betlehemskej maštali." str. 116

"Boh ná miluje. A príbeh Vianoc je príbehom neochabujúcej Božej lásky k nám." str. 117

O knihe: 
Milujem Vianoce.
Nech potešia nás zvonce saní! A večer skrásnie koledami! Nech Santovia nás rozradostia! A schádzajú sa doma hostia!
Milujem Vianoce. Milujem ich, pretože niekde niekto položí vianočnú otázku: Prečo je dieťatko v maštali také dôležité? Kto to bol? Čo má jeho narodenie spoločné so mnou? A mám rád odpovede, ku ktorým som dospel. Napríklad túto: Boh vie, aké je byť človekom. Keď mu hovorím o redakčných uzávierkach, dlhom čakaní či ťažkých časoch, chápe to. Je tam. A je aj tu. Vďaka Betlehemu mám v nebi priateľa.
A túto: Vianocami sa začína to, čo oslavujeme počas Veľkej noci. Dieťa v kolíske sa stalo Kráľom na kríži. Vďaka Betlehemu máme v nebi Spasiteľa.
Vianočné prísľuby formujú naše srdcia. Dlho po tom, ako odídu hostia, koledníci sa vrátia domov a zhasnú svetlá, tieto prísľuby pretrvávajú. Zažnime lampu, schúľme sa na pohodlné miesto a ponorme sa do zvláštneho, nádherného betlehemského príbehu.
Možno nájdete to, čo som našiel ja: celoživotnú nádej.



6. JILL SAVAGEOVÁ A KATHY KOCHOVÁ: DOSŤ BOLO DOKONALÝCH DETÍ



Oficiálny názov: No More Perfect Kids, 2014
Vydavateľstvo: Kumran, 2015, 207 strán

Citáty: 
"Spolu s mojou priateľkou Jennifer Rothschildovou budete môcť povedať: "Moje okolnosti nie sú najlepšie, ale moja duša je na tom dobre." str. 138

"Prijímať neznamená schvaľovať." str. 139

"Každé počaté dieťa bolo stvorené milujúcim Bohom, ktoré vedel, čo robí." str. 142

"Všimnite si dôležitý detail:neboli sme stvorení na to, aby sme robili "dokonalé skutky", ale "dobré" skutky." str. 143

"Nikdy nie je neskoro na stanovenie vízie, ako chceme zmeniť svet." str. 151

O knihe:
Jedným z najväčších darov, ktoré môžeme dať svojim deťom, je umožniť im stať sa ľuďmi, akými ich Boh stvoril – nenútiť ich, aby žili naše sny, ani ich neporovnávať s deťmi našich známych.
Jill Savageová úprimne hovorí o vlastných zlyhaniach pri výchove detí, aby mamám na celom svete pomohla zbaviť sa snahy pôsobiť dokonalo a odnaučila ich porovnávať sa s inými ženami.
Kniha Dosť bolo dokonalých detí nám pomôže:
- uvedomiť si vplyv infekcie dokonalosti a odstrániť ju zo svojho výchovného štýlu,
- skutočne spoznať svoje dieťa a prijať jeho jedinečnosť,
- oslobodiť deti od našich nerealistických očakávaní,
- odpovedať na nevyslovené otázky detí, od ktorých závisí ich odvaha a sloboda byť samými sebou.
„Len máločo vás v živote uspokojí viac než vedomie, že ste ako rodičia uspeli. Kniha Dosť bolo dokonalých detí vám v tom pomôže.“ Gary Chapman, autor knihy Päť jazykov lásky

7. JILL SAVAGEOVÁ: DOSŤ BOLO DOKONALÝCH MÁM


Oficiálny názov: No More Perfect Moms, 2013
Vydavateľstvo: Kumran, 2014, 176 strán

Táto kniha mi dala oveľa viac ako Dosť bolo dokonalých detí. Jasné, že to súvisí s tým, že ešte nie som matkou, aj keď musím povedať, že som niektoré myšlienky, ktoré sa mi páčili uplatnila vo svojej pedagogickej praxi. 
Určite stojí za to si túto knihu prečítať a mala by som ju zaradiť na svoj zoznam aj do budúcnosti. Opakovanie je matkou múdrosti. 


Viac o knihe: 

ODNAUČTE SA SNAHE BYŤ DOKONALOU!
Ak sa vám už stalo, že ste zabudli vyzdvihnúť dieťa zo škôlky alebo ste sa do obchodu vybrali s dvomi rozdielnymi topánkami na nohách, táto kniha je pre vás. Rola matky nie je pre ženy, u ktorých sa prejavujú symptómy „infekcie dokonalosti“. Dokonalé mamy neexistujú, rovnako ani dokonalé deti, dokonalé domy, dokonalé postavy, dokonalé manželstvá či dokonalé jedlá.
Jill Savageová úprimne hovorí o vlastných zlyhaniach pri výchove detí, aby mamám na celom svete pomohla zbaviť sa snahy pôsobiť dokonalo a odnaučila ich porovnávať sa s inými ženami.

Kniha Dosť bolo dokonalých mám vám pomôže:
  • zmeniť svoje nesplniteľné očakávania na realistické, aby ste lepšie zvládali každodenné výzvy,
  • byť milosrdnými a láskavými k manželovi a deťom aj v náročných situáciách,
  • nepodľahnúť nutkaniu porovnávať sa s inými ženami,
  • objaviť krásu milosrdenstva, ktoré zažijete, ak prestanete posudzovať iných aj samy seba,
  • predchádzať sklamaniu tým, že prijmete svoju reálnu rodinu, problémy a svoj nedokonalý, ale reálny život.


8. DANI PETTREYOVÁ: STUDENÝ VÝSTEL - 1. časť série Chrabrosť z Chesapeaku 




Oficiálny názov: Cold Shot, 2014
Vydavateľstvo: i527.net, 2018, 288 strán

Od tejto autorky som prečítala všetky knihy zo série Aljašská odvaha a boli super. Táto kniha je  výborná. Hneď som sa dostala do deja, ktorý bol vyrozprávaný s ľahkosťou. Vďaka rozhovorom medzi postavami plynul rýchlo dej, ktorý nebol vôbec predvídateľný. Postavy som si hneď od začiatku zamilovala. Túto autorku kresťanských kriminálok by mali prekladať častejšie do slovenčiny. Je perfektná. :) A je mi ľúto, že preklad ďalšej časti vydavateľstvo neplánuje. 

O knihe:
Štyria najlepší priatelia a potom jeden zmizne.
Griffin McCray a jeho traja najlepší priatelia si celý život naplánovali už na univerzite. Griffin a Luke Gallagher sa pridajú k baltimorskej polícii, Declan Grey sa stane riaditeľom FBI a Parker Mitchel kriminalistickým technikom. Ale tesne pred promóciou Luke zmizne a ich svet sa zrúti a priateľstvo rozpadne.
V súčasnosti už Griffin nepracuje na polícii a svojich priateľov dávno opustil. Stal sa strážcom parku v Gettysburgu a snaží sa zabudnúť na starý prípad, keď ako ostreľovač zásahovej jednotky spravil chybu. Jeho pokojný život naruší nález kostry blízko Little Round Topu, a nie sú to ostatky z obdobia Občianskej vojny.
Griffin sa chce prípadu rýchlo zbaviť, ale očarujúca forenzná antropologička Finley Scottová nájde dôkazy, že vrahom je elitný ostreľovač. A keď prípad prevezme agent FBI Declan Grey, stretne sa minulosť s prítomnosťou. Griffin si uvedomí, že zhubnej špirále zločinu, nebezpečenstva a vraždy sa vyhne len vtedy, keď sa vysporiada s najtemnejšími morami svojho života.




9. Branislav Škripek: Európa aj v tvojich rukách



Vydavateľstvo: Don Bosco, 2018, 44 strán

Malá útla knižočka, ktorú som dostala na GodZone Tour v Poprade v Aréne. Rada som sa niečo nové dozvedela o Európskej únii. Inšpirovaná som napísala cez FB autorovi a som sa mu poďakovala ze jeho prácu v Európskom parlamente aj za napísanie tejto brožúrky. 

Viac o knihe:

Európska únia sa ocitla na križovatke. Akú úlohu v nej máme my, kresťania na Slovensku?

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Čitateľský denník od roku 2009 do roku 2017

Čitateľský denník 2009 - spolu 30 Január:  1. Ian McEwan: Betónová záhrada 2. Václav Pankovčín: Tri ženy pod orechom Február:  3. Ján Kamenistý: AVE LÁSKA - 100 najkrajších slovenských ľúbostných básní 20. storočia 4. Longman: English Fairy Tales 5. Kamil Peteraj: Breviár lásky 6. Barbara Cartlandová: Pôvab a zlo 7. Ján Kalinčiak: Púť lásky 8. Terézia Vansová: Sirota Podhradských 9. Logman: Alice in Wanderland 10. Biblia: Tobiáš 11. Biblia: Ester Marec:  12. Jozef Miloslav Hurban: Olejkár 14. Biblia: Kniha proroka Joela 15. Samo Chalupka: Turčin Poničan 16. Samo Chalupka: Mor ho! 17. Samo Bohdan Hroboň: Krajalik 18. Ján Botto: Žltá ľalia 19. Ján Botto: Margita a Besná 20. Samo Chalupka: Boj pri Jelšave 21. Ján Kalinčiak: Milkov hrob 22. Jozef Miloslav Hurban: Od Silvestra do Troch kráľov 23. Jonáš Záborský: Chruňo a Mandragora 24. Jonáš Záborský: Faustiáda 25. Biblia: Kniha proroka Ozeáša Apríl:  26. Andrej Sládkovič: Detvan 27. Ján Botto: Lucijiný stol

Veľkonočné pohľadnice 2017

Prípravy na tohtoročnú Veľkú noc som rozšírila aj o výrobu vlastných veľkonočných pohľadníc. Vytvorila som si dve pohľadnice s kresťanským motívom – kríž, ktorý je zdobený červeným srdiečkom a okolo sú farebné kvety – na jednej pohľadnici sú biele kvety na druhej červené.  Do dolného rámčeka som potom napísala Ježišov citát: „Ja som vzkriesenie a život.“ Ak raz človek začne potom nevie skončiť. A hneď som chcela vyskúšať vytvoriť aj ďalšie druhy. Tentoraz som sa zamerala na vajíčka, s ktorými sa viaže symbolika Veľkej noci, pretože symbolizujú zrodenie nového života. Na prvej pohľadnici sa nachádza košík plný zdobených vajíčok. Košíček je vyzdobený nálepkami.  Na ďalších pohľadniciach som využila tvar vajíčka, na ktorého vrchole som urobila mašličku z červenej stuhy a dozdobila som ich nálepkami. Okraje stužky sú zatavené ohňom, aby sa nestrapkali a držali svoj tvar. Do stredu vajíčka som nalepila „čipku“ – biely papier zdobený bordúrovou (okrajovou) vykr

19 krásnych myšlienok zo seriálu NCIS

1. „Neviem, čo je horšie, starnúť či múdrieť?“ NCIS 6. séria, 22. časť 2. „Človek je taký veľký ako cieľ, ktorý hľadá.“ NCIS 7. séria, 1. časť Pekne vykvitnuté 3.   „ Každý môže dosiahnuť svoj plný potenciál. Kto sme, môže byť predurčené, ale cestu ktorou pôjdeme, si vždy vyberáme sami. Nikdy by sme nemali dovoliť nášmu strachu, alebo očakávaniam druhých, aby určovali hranice nášho osudu. Váš osud sa nedá zmeniť, ale môžete mu vzdorovať. Každý človek sa rodí, tak ako mnoho ďalších, ale umiera ako jedinečný. “  NCIS 7. séria, 7. časť  4.  „ Nerád by som, aby ti tvoje ego vypísalo šek, ktorý telo nebude vládať splatiť. “    NCIS 8. séria, 5. časť, využité z TOP GUN   5.  „Celebrity existovali odjakživa, ak neviete, od promiskuitných monarchov až po rímskych gladiátorov. Ba dokonca keď sa olympijskí víťazi slávnostne vracali domov, mešťania dávali vybúrať časť mestských hradieb, aby atléti nemuseli prechádzať rovnakou bránou ako bežní smrteľníci. Dnes sa človek pr