Preskočiť na hlavný obsah

Prečítané knihy marec 2018

Tento mesiac som celkovo prečítala 17 kníh. Prvé miesto udeľujem suverénne. 

1. miesto: Becca Fitzpatricková: Čierny ľad 
2. miesto: Julie Garwoodová: Dar lásky
3. miesto: Julia Klassenová: Tichá guvernantka

1. GAELEN FOLEY: MÔJ HRDINSKÝ DŽENTLMEN - 6. diel série Klub Inferno - prečítané - marec 2018




Oficiálny názov: My Notorious Gentleman, 2014
Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ, 2014, 328 strán

Po toľkom napätí, dobrodružstva, intrigách, mnohých zauzleniach deja som sa zrazu na pokojnom anglickom vidieku bez špiónskej akcie nudila. Zase som chcela detektívku s romantikou. Ale akosi som sa toho v tejto knihe nedočkala. Bola to kniha o tom, ako sa z akčného života špióna stáva domáci pán a statkár. Záver bol trochu akčný. Aspoň niečo.

ČO SOM SA Z KNIHY DOZVEDELA: 
Autorka chcela v hlavnej hrdinke Grace vzdať poctu najznámejším dcéram kňazov - Jane Austenovej a sestrám Brontëovým.
Reverend George Austen bol farárom v Steventone a Deane v Hampshire vyše 30 rokov.
Reverend Patrick Brontë, rodák z County Sown v Írsku, sa zasa stal kazateľom anglikánskej cirkvi v Haworthe v Yorkshirskom grófstve a slúžil tam až do svojej smrti v roku 1861.

Masívna erupcia sopky Mount Tambora zmenila rok 1816 na neslávne známy "rok bez leta". Mohutná sopka nachádzajúca sa v Indonézii tvorí súčasť pacifického "ohnivého kruhu" a je vysoká 4267 m. Keď sa prebudila z 5000 ročného spánku, začala chrliť obrovský stĺp popola a dymu, ktorý siahal do stratosféry takmer do výšky 42 kilometrov. Práve výška, do ktorej prenikol oblak popola, zapríčinila, že sa mrákava šírila okolo celej zemegule. Keď zakryla slnko, klesla v nasledujúcom roku globálna teplota v priemere o 5 stupňov Celzia, kým sa oblak konečne nerozptýlil.
Vzhľadom na to, že katastrofa sa odohrala v apríli 1815 a súčasne sa na opačnej strane zemegule uskutočnil Viedenský kongres, šlo o zlé načasovanie pre zničenú Európu znivočenú vojnou. Vyčerpané armády Spojencov i napoleonské vojská sa nakoniec po dvadsiatich rokoch vrátili domov. Ekonomika a infraštruktúra boli v troskách, a práve vtedy sa mračná popola roztiahli nad Európou a zničili úrodu.
Na druhej strane oceána v Amerike zničil priekopníckym farmárom úrodu sneh a to ich nútilo pobrať sa ďalej na západ do divočiny.
V kanadskom Quebec City napadlo v polovici júna 30 cm snehu. Vzhľadom na nedostatok potravín sa v mnohých mestách vyskytli nepokoje a rabovanie a obyvateľstvo oslabené hladom začalo podliehať chorobám. Východnú a južnú Európu ťažko zasiahol týfus.

Citáty:
"Nie zlato, nie striebro ani platina, ale dôvera bola najvzácnejším platidlom na svete."

Viac o knihe: 
Obľúbená séria o Klube Inferno pokračuje príbehom lorda Trevora Montgomeryho, jedného z najodvážnejších rytierov tajného rádu a vychýreného zvodcu.
Keď Trevor opustí nebezpečný svet špiónov a zločincov, zistí, že ten najťažší zápas ho ešte len čaká: ak sa chce vrátiť do normálneho života, musí sa znova naučiť dôverovať a milovať...
Grace Kenwoodová, plachá, dobrosrdečná a obetavá pastorova dcéra, zasvätila svoj život pomoci ľuďom v núdzi. Náhodné stretnutie s lordom Montgomerym však obráti jej pokojný starodievocký život naruby a prebudí v nej tajné túžby...


2. GAELEN FOLEY: ZVODCOVE TAJOMSTVÁ - 7. diel série Klub Inferno - prečítané - marec 2018




Oficiálny názov: The Secrets of a Scoundrel, 2014
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ, 2016, 304 strán

Posledná časť priniesla aj vytúženú akciu a pátranie. Pekný záver celej série. Príbeh rozoberal ochranu cti zosnulého učiteľa a výchovu jeho vnuka.
Nick bol veľmi negatívna postava, ktorá sa nakoniec naozaj zmenila. Práve Vigrinia v ňom vždy videla to najlepšie, aj keď sa ostatným zdal byť tým najhorším chlapcom zo všetkých.
Zvláštne, ako človek reaguje na to negatívne, čo o ňom ľudia hovoria. A doslova sa podľa toho aj správa.

Viac o knihe: 
Populárna séria o odvážnych mužoch z klubu Inferno vrcholí vzrušujúcim ľúbostným príbehom s originálnou dobrodružnou zápletkou. Keď sa lord Nick Forrester, bývalý tajný agent a vychýrený zvodca, ocitne v škótskom žalári za vážne previnenia voči Rádu, je presvedčený, že už nikdy neuvidí denné svetlo. Jedného dňa sa však v jeho cele zjaví záhadná dáma a ponúkne mu slobodu výmenou za účasť v nebezpečnej misii. Virginia Burková sa spolieha na Nickovu pomoc pri pátraní po unesených dievčatách, v skutočnosti však oveľa viac potrebuje nájsť ukradnutý denník svojho otca, ktorý obsahuje všetky prísne strážené tajomstvá Rádu...

3. SABRINA JEFFRIESOVA: STRATENÁ NEVESTA - prečítané marec 2018


Oficiálny názov: When the Rogue Returns, 2014
Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ, 2017, 272 strán

Krásna obálka, asi som veľmi veľa čakala po takej super heptalógii (7 kníh v sérii) ako bol príbeh o Klube Inferno. Nezaujal ma ani začiatok príbehu, potom sa to trošku zlepšilo, ale bola som viac-menej sklamaná. AJ príbeh sa mi nečítal tak ľahko. 

ČO SOM SA  Z KNIHY DOZVEDELA: 
Príbeh bol inšpirovaný alsaským (Alsasko je časť Francúzka - blízko hraníc s Nemeckom
https://sk.wikipedia.org/wiki/Alsasko#/media/File:Alsace_map.png) klenotníkom, ktorý sa volal George Friedrich Strass, ktorý vymyslel umelé diamanty, ktoré dostali meno podľa neho - štras.

Hlavná postava, Victor, bol Belgičan. A hoci Belgicko nebolo oficiálnym názvom tejto krajiny, všetci v tom období (1818-1828) hovorili o tejto oblasti ako o Belgicku.

Teória atómu bola vypracovaná okolo roku 1808, keď chemik John Dalton vydal knihu Nová sústava chemickej filozofie. 


Viac o knihe: 

Detektív Victor Cale prichádza do Edinburghu riešiť svoj prvý prípad: má odhaliť minulosť tajomnej vdovy Sofie, nastávajúcej manželky bohatého baróna. Zo Sofie sa však vykľuje Victorova stratená nevesta Isabella, ktorá zmizla pred desiatimi rokmi a spolu s ňou aj vzácne kráľovské klenoty. Isa už dávno nie je tým nesmelým dievčaťom ako kedysi a rázne trvá na tom, že to Victor opustil ju a že nie ona, ale on má prsty v krádeži kráľovských diamantov. Medzi hrdinami sa pri hľadaní pravdy o udalostiach spred desiatich rokov znovu rozhorí spaľujúca vášeň. A hoci ich delia roky plné tajomstiev, Victor a Isa sa musia naučiť dôverovať jeden druhému, ak chcú konečne dostať pred súd skutočných zlodejov.

4. JANE FEATHEROVÁ: DLHÁ CESTA K OLTÁRU - 1.diel série Bratia Sullivanovci - prečítané marec 2018


Oficiálny názov: Rushed to the Altar, 2010
Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ, 2013, 272 strán

Tešila som sa, že som si po úspešnej sérii Klub Inferno našla novú sériu (naozaj to dlho trvá nájsť niečo na internete a všetko presurfovať na stránkach). Ani v tomto som nemala veľké šťastie. Príbeh by bol zaujímavý, rozhodne som sa s takým ešte nestretla (aj keď sa musím priznať, že niekedy som mala pocit, že čítam Cartlandovú), no bol veľmi povrchne a nezáživne vykreslený. Príbeh som nakoniec dočítala, ale netúžim si prečítať ďalšie dve časti o dvojičkách Sebastianovi v knihe Svadobná stávka a Peregrineovi v knihe Nevhodná nevesta.

Viac o knihe: 
Bratia Sullivanovci, Jasper, najstraší, a jeho dvaja bratia dvojičky Sebastian a Peregrine, príslušníci šľachtického rodu z Blackwateru si hľadajú nevesty za nezvyčajných okolností. Ich chorý strýko totiž spísal závet, podľa ktorého synovci zdedia obrovský majetok iba pod podmienkou, že každý z nich zachráni padlú ženu tým, že sa s ňou ožení. Jasper Sullivan, piaty gróf z Blackwateru, sa topí v dlhoch, a tak mu neostane nič iné, ako splniť strýkovu výstrednú požiadavku. Keď mu šťastná náhoda postaví do cesty pôvabnú mladä ženu z nevestinca, neváha a ihneď ju požiada o ruku. Clarissa Astleyová však vôbec nie je pobehlica a u madam Griffithovej sa nechtiac ocitla po príchode do Londýna, kde chce nájsť strateného brata. Aj ona má svoj plán, a tak sa rozhodne grófovu ponuku prijať...



5. JULIE KLASSENOVÁ: TICHÁ GUVERNANTKA - prečítané marec 2018


Oficiálny názov: The Silent Guvernant, 2016
Vydavateľstvo i527.net, 2017, 432 strán

Príbehy Julie Klasennovej mám rada. Sú inšpirované Janou Eyrovou a Jane Austenovou. Táto kniha získala ocenenie Christy Award v kategórii historický ľúbostný román. A aj keď je kniha pomerne hrubá (432 strán), vynikajúco - ľahko - sa čítala, príbeh ma upútal hneď od začiatku. Každá kapitola začala citátom najmä vykresľujúci život guvernantiek tej doby a tie žili riadne osamelý život - až mi bolo ľúto všetkých guvernantiek. Neboli totiž ani služobníctvom, ani členmi váženej rodiny - takže sa nestýkali s nikým, len s deťmi, ktoré vyučovali a o ktoré sa starali. Viedli veľmi osamelý život.
V závere sa prekvapivo zmenil rozprávač, a bol v skutku happyendovým vyvrcholením príbehu. SUPER! 



ČO SOM SA  Z KNIHY DOZVEDELA:
Myšlienku tohto príbehu skrsla v autorke pri počúvaní Mahlerovej Tretej symfónii. 
Inšpirovala sa malebným sídlom Bibury Court v dedinke Bibury v Anglicku, o ktorej sa anglický básnik, umelec a reformátor Wiliam Morris vyjadril, že je "najkrajšou anglickou dedinkou". 

Viac o knihe: 
Olívia Keeneová sa snaží ujsť pred vlastným tajomstvom a nikdy nemala v úmysle vypočuť si to jeho. Ale teraz, keď už sa stalo, čo s ňou lord Bradley urobí? Nemôže ju nechať len tak ísť, pretože ak pravda vyjde na svetlo sveta, on príde o všetko: o svoju povesť, dedičstvo, ba aj o domov.
Nedá preto slečne Keeneovej na výber. Donúti ju prijať miesto v Brightwell Courte, kde môže dohliadnuť, aby nevyzradila, čo začula. Zatiaľ čo mladú ženu sleduje, ako sa stará o deti, začína si uvedomovať, že ho priťahuje. Hoci on sa rastúcej náklonnosti bráni. Bystrá slečna Keeneová však rozhodne voľačo skrýva. Tichá guvernantka je vzrušujúcim, tajomným, romantickým príbehom, ktorý vtiahne čitateľa do devätnásteho storočia a do tajov fascinujúceho života guvernantky v anglickom panskom sídle, kde všetko nie je také, aké sa zdá.


6. JOHANNA LINDSEYOVÁ: NAJKRAJŠIE POKUŠENIE - 12.diel Malloryovskej rodiny, prečítané marec 2018



Oficiálny názov: Beautiful Tempest, 2017
Vydavateľstvo Ikar, 2018, 296 strán

Malloryovská sága, so všetkými jej hrdinami, je nádhernou rodinnou ságou so všetkými radosťami a problémami. Tento diel je už 12. časťou tejto sága a v knihe je vykreslený príbeh jedinej dcéry Jamesa Malloryho. 
Kiežby som mala všetky časti tejto série doma na poličke! A tak mi ostáva dúfať, že raz príde dotlač a ja si dokúpim chýbajúce časti najmä tie úplne prvé. 

Viac o knihe: 
Jamesa Maloryho máta minulosť. Nevie odpustiť darebákovi, ktorý kedysi uniesol
jeho milovanú dcéru Jacqueline z debutantského večierka v Amerike. Túži po pomste, hoci sa jej vtedy nič nestalo. Vypátra, kto únos narafičil, a zamieri so svojou flotilou do Karibiku, aby sa pomstil ako pravý Malory.
Aj Jacqueline oveľa viac zaujíma odplata, ako hľadanie si manžela, a hnevá sa na otca, že ju nevzal so sebou. Na jednom večierku však spozná tajomného cudzinca. Ten ju aj jej brata Jeremyho vyláka do prístavu pod zámienkou, že ich dopraví k únoscovi, za ktorým sa vydal ich otec. Súrodenci tak skončia ako „hostia“ na pirátskej lodi plávajúcej preč z Anglicka. Jacqueline spočiatku na palube s neznámym mužom bojuje. Postupne zisťuje, že nejde o obyčajného piráta a najväčšou hrozbou je pre ňu náklonnosť, ktorú k nemu cíti.

7. COLLEEN COBLEOVÁ: NA DNE - 3. diel Rockharborské mystérium - prečítané marec 2018



Oficiálny názov:  Into the deep, 2017
Vydavateľstvo i527.net, 2017, 312 strán

Dostať sa späť do príbehu bolo veľmi ťažké. Druhý diel som prečítala v lete 2017 a zabudla som na veľa dôležitých faktov, napríklad, že sa Bree rozišla s Kadeom. Podľa mňa to bola určite najlepšia časť z celej série a nielen kvôli peknému koncu, ktorý sa mi ale zdal nasilu vtesnaný na záver.  Autorka rozobrala veľa tém a mnohé problémy vo vzťahoch - slobodná mamička, neplodní manželia, rozvedení manželia. Neviem, či budú ďalšie preklady z tejto série, pretože autorka napísala zatiaľ 6 kníh a v slovenčine vyšli 3 (1. Bez stopy, 2. Raz a navždy, 3. Na dne) a nevidela som ani v programe vydavateľstva preklad ďalšej časti. Takže asi táto séria v slovenčine skončila. 
Celkovo môžem povedať, že mi niečo v tejto sérii chýbalo, miestami som sa nudila. Je to asi pre to, že ma nelákajú (a ani ich nepovažujem za zaujímavé) príbehy plné bolesti a straty, pri ktorých si rozhodne ani neoddýchnem. Celej sérii by som jej len tri hviezdičky z piatich.

Citáty:
"V našom živote však nikdy nie je toľko lásky, aby sme si mohli dovoliť odmietnuť, keď nám ju niekto ponúka."

"Nechaj zatrpknutosť zatrpknutosťou, kulta. Ak ju nevykoreníš zo svojho srdca, ovládne svojimi chápadlami každú jednu oblasť tvojho života."

"Boh dokáže zmeniť život aj život takých ľudí, ako je tvoja mama (alkoholička)."

"Žena občas potrebuje muža, ktorý vie zaujať jasný postoj. Takého, čo sa jej pozrie do očí a pomôže jej urobiť ťažké rozhodnutie. Žena chce vodcu."

"Všetci ako rodičia robíme chyby. Jediným dokonalým rodičom je Boh."



Viac o knihe: 

Bree Nichollsovej z ničoho nič zmizne pes Samson. No to je len začiatok. Hore nohami sa jej obráti celý život.
Bree a jej pes Samson z pátracieho tímu K9 zachraňujú nezvestných na brehoch nádherného Horného jazera. Stala sa z nich nezastaviteľná dvojka, ktorá dokáže vyriešiť každú záhadu.
Keď za podozrivých okolností zomrie muž pracujúci v novom laboratóriu blízko Rock Harboru, Bree sa zapojí do vyšetrovania. To ju dovedie k prekvapivému nálezu – k rodine, o ktorej ani netušila, že ju má. Vzápätí však zmizne Samson. Bree sa ho snaží nájsť a pritom zistí, že medzi záhadnou vraždou a únosom jej psa existuje prepojenie. Stopy ju privedú k dôkazom pochovaným hlboko v divočine Horného polostrova.
Do príbehu vstupuje aj ranger Kade Matthew, ktorý husté lesy pozná ako vlastnú dlaň. Spolu s Bree musia vypátrať vraha a zároveň nájsť Samsona. Skôr, než bude príliš neskoro.


8. MARIÁN KUFFA: BOH ZA TEBA BOJUJE DO POSLEDNEJ CHVÍLE - prečítané marec 2018



Vydavateľstvo BeneMedia, 2017, 192+8 strán

Prečítala som všetky Kuffovky: Maturita z Lásky a Kazateľnica život. A vedela som, že si chcem prečítať aj túto knihu. Trochu som sa zľakla, že je písaná formou otázka - odpoveď (otázky kládol Martin Ližičiar). Ale bol to len prvý dojem. Krásne čítanie, preniknuté Božou prítomnosťou, veľmi povzbudzujúca kniha pre duchovný život.
  
Viac o knihe: 
Kniha - Boh za teba bojuje do poslednej chvíle, ponúka „znepokojujúci“ a inšpiratívny životopisný príbeh charizmatického farára zo Žakoviec. Kňaza, ktorý sa usiluje milovať ľudí tak, ako to potrebujú, nie ako si zaslúžia.
Dvestostranový knižný rozhovor vychádza v kvalitej pevnej väzbe a preto táto publikácia bude vhodná aj ako darček. Rímskokatolícky kňaz Marián Kuffa, začína svoje rozprávanie spomienkami na detstvo a dospievanie. Postupne opisuje zlomové momenty svojho života a rozhodnutie stať sa kňazom. Čas v seminári, ale aj začiatky jeho pôsobenia na žakovskej fare, kde sa už dlhé roky stará o svojich chlapcov a dievčatá a jeho dielo neustále rastie. A pomedzi to dávkuje svoj návod na svätosť.


9. KAT MARTINOVÁ: CNOSTNÉ SRDCE - prečítané marec 2018 


Oficiálny názov: Heart of Honor, 2007
Vydavateľstvo Ikar, 2008, 289 strán

Lindseyovej príbehy o Vikingoch boli úžasné - tie sa mi veľmi páčili. Túto môžem zhodnotiť ako priemernú. 
V tomto príbehu bol Leif tiež Viking hnaný túžbou spoznávať nové krajiny, no stroskotala mu loď pri britskom pobreží a jeho vzali ako väzňa do cirkusu pre jeho zvláštny vzhľad. Celá kniha je vlastne o jeho premene z Vikinga na anglického gentlmana. Kristin otec bol zbláznený do Vikingov. Bol profesorom, ktorý študoval Vikingov. Dokonca obaja s dcérou rozprávali starou nórštinou, takže nemali problém dorozumieť sa s Leifom hneď od začiatku. Kristin otec vyučoval Leifa angličtinu, všetky zvyky, tradície, prijal ho z cirkusu u seba doma, dal mu šaty. Leif bol mimoriadne šikovný vo všetkom a hneď od začiatku si privlastňoval právo na Kristu a spôsobovalo to nekonečné zvádzanie a získavanie prevahy, čo bolo až rušivé a aj stále opisy toho, aký bol krásny a zdatný. 
Zaujímavé bolo vykreslenie Vikingskej dediny a spôsobu života. 
V knihe ma zaujala aj investigatívna novinárčina. Krista viedla noviny, veľmi pokrokové na tú dobu, a najmä niečo neslýchané, aby mladá žena urodzeného pôvodu pracovala. Presne ako teraz v tejto dobe, keď zomrel Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina kvôli jeho práci novinára, tak aj ju chceli umlčať (vyhrážky, podpálenie jej redakcie, útok na jej osobu...), pretože písala o vykorisťovaní detí, žien aj mužov v baniach a vo fabrikách, ktorí v neľudských podmienkach pracovali za minimálnu mzdu, čo sa samozrejme nepáčilo majiteľom týchto fabrík a baní. Vždy bolo presadzovanie spravodlivosti ťažké a stále dochádzalo k obetám pri takýchto bojoch.    

Dozvedela som sa, že Kat Martinová napísala aj ďalšie srdia v sérii: 
Odvážne srdce - príbeh o Leifovom bratovi Thorovi Draugrovi, ktorý s ním prišiel tiež na konci do Londýna.
Ohnivé srdce


ČO SOM SA  Z KNIHY DOZVEDELA: 
A tak mu ukázala ťažký tlačiarenský lis značky Stanhope. "Skonštruoval ho lord Stanhope," vysvetľovala. "Je to prvý tlačiarenský stroj na svete, celý vyrobený zo železa."
"Stroj funguje na princípe navzájom pospájaných pák, aby bol tlak na papier väčší. Tento model je už značne vylepšený. Sme schopní tlačiť dvesto hárkov papiera za hodinu."

Okolo roku 1800 Charles Stanhope, 3.gróf z Stanhope známy ako Charles Mahon, zhotovil prvý tlačiarenský stroj na svete, celý vyrobený zo železa. https://multimediaman.wordpress.com/2016/02/25/charles-stanhope-1753-1816-iron-printing-press/ 



Epos Heimskringla 

Snorri Sturluson, islandský básnik, historik a politik, napísal na Islande v starej nórštine tento najznámjší epos o starých nórskych kráľoch, začínajúci najznámejšou švédskou dynastiou Ynglins, a ďalšími nórskymi panovníkmi od 9. storočia až do roku 1177.
Názov Heimskringla je zložená z dvoch slov a znamená Okruh zeme. Napísaný bol v 12. storočí.

Stará nórčina 
Je severogermánska predchodkyňa nórskeho jazyka, ktorou sa rozprávalo medzi 11. a 14. storočím.
Moderná nórčina prešla mnohými zmenami pod vplyvom dánčiny a nemčiny, a je zjednodušená oproti starej nórčine. Islandčina sa dá považovať za jazyk najviac podobný starej nórčine, pretože jazyk, počas svojej existencie prešiel len minimálnymi zmenami a i gramatika sa zachovala.

Keď rozmýšľam o nórčine, neviem o nej nič, ani o žiadnych autoroch (registrujem autora Jo Nebso, ale nič som od neho ešte neprečítala). Čítala som len Vianočné mystérium od autora Josteina Gaardera. A tá kniha bola naozaj zaujímavá.

Viac o knihe: 
Anglicko 1842. Krista Hartová, odvážna vydavateľka ženského týždenníka Od Srdca k srdcu, sa nebojí písať o čomkoľvek. Keď jedného večera uvidí Leifa Draugra, potomka Vikingov, ktorého pre exotický zjav väznia a ukazujú ako atrakciu v klietke, ihneď žiada jeho oslobodenie. A hoci sa Krista zaprisahá, že sloboda tohto muža je jediné, o čo bude usilovať, jej srdce nemôže zaprieť, že ju nordický zajatec neodolateľne priťahuje...


10. JANE ASHFORDOVÁ: MÚDRA A KRÁSNA - prečítané marec 2018


Oficiálny názov: The Bride Insists, 2014
Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ, 2015, 256 strán

Tento príbeh začína svadbou a celý príbeh sa odohráva po nej. Hlavná dejová línia je vystavaná na tom, ako si títo dvaja hrdinovia nachádzajú cestu k sebe. Každý z nich prežil svoju drámu, Jamieho nechal otec (spáchal samovraždu) vo veľkých dlhoch a zostala mu zodpovednosť postarať sa o svoje dve mladšie sestry dvojičky Tegan a Tamsyn, čomu vo veku 16 rokov nebol schopných čeliť a zvykol sa preto často opíjať. Clare zomrela matka vďaka bratrancovi, ktorý ju nechal bez peňazí, a preto musela pracovať ako guvernantka (už som vedela, aký ťažký život mali guvernantky z knihy Tichá guvernantka od Julie Klassenovej) vo viacerých rodinách, pričom neverí, že by ju nejaký chlap vedel zabezpečiť. Obaja si nesú svoju minulosť do manželstva ako prvotný vklad, a preto vznikajú aj mnohé problémy, ktoré potom musia rozriešiť.
Mne sa príbeh páčil. Niekedy sa naozaj tak správame vo vzťahoch, kto z koho, a myslíme si, že ten druhý má skloniť hlavu a pýtať nás o odpustenie, a pritom nám samým chýba pokora. Erotika bola veľmi jemne opísaná, čo som ocenila.
Zvláštne, že som si pri tejto knihe uvedomila, ako nebola britská šľachta zvyknutá pracovať, len dostávať peniaze a užívať si. Bolo to niečo neslýchané, aby mladý šľachtic pracoval.



ČO SOM SA  Z KNIHY DOZVEDELA:

Jamieho panstvo sa nachádzalo v Cornwalle, v grófstve na juhozápade Anglicka.

Citáty z knihy:  

"Keď duje silný vietor, je bezpečnejšie kotviť v prístave."

"Je to hrozné," ozval sa Jamie. "Pocit, že váš život je vydaný na milosť a nemilosť niekomu, komu na vás nezáleží."

"Život často prináša nečakané zvraty," pokračovala Selina. "Môžeme sa tváriť, že ho skrotí rutina, ale nie je to tak. Nemáme takú silu."

Viac o knihe: 
Clare Greenoughová je síce mimoriadne bystrá a pôvabná, ale aj chudobná ako kostolná myš. Keď sa nečakane dozvie, že zdedila veľký majetok, je šťastím bez seba. Má to však jeden háčik: kým sa nevydá, jej peniaze bude spravovať chamtivý bratanec Simon. Jediným východiskom je nájsť si vhodného manžela, ochotného pristúpiť na dohodu, že rozhodovanie o financiách prenechá manželke. Keď Clare spozná príťažlivého Jamesa Boleigha, siedmeho baróna z Trehearthu, ktorý zúfalo potrebuje peniaze na záchranu rodičovského majetku, vyzerá to, že našla toho pravého...





11. BECCA FITZPATRICKOVÁ: ČERNY ĽAD - prečítané - marec 2018



Oficiálny názov: Black Ice, 2015
Vydavateľstvo Egmont SK, 2015, 400 strán

Od Beccy som čítala celú tetralógiu Hush Hush. Tá bola geniálna. A preto som siahla aj po tejto knihe a nesklamala. Bola od prvej kapitoly perfektná, ani som nedýchala. Neodložila som ju, kým som ju celú neprečítala. Zaujímavý príbeh. Veľa akcie. Prekvapivé zvraty. Stále nové odhalenia. Horúca romantika. Naozaj ako je napísané na prebale knihy - romantický triler. Pre mňa topka.

Citáty z knihy: 
"Krstný otec mal asi pravdu. Krv je krv a nič sa jej nevyrovná."

Viac o knihe: 

Zaľúbiť sa by nikdy nemalo byť takéto nebezpečné...
Niekedy je nebezpečenstvo sotva zreteľné – až pokým nie je neskoro. Britt Pfeifferová sa spolu s kamarátkou chystala na výlet do Tetonských hôr, nečakala však, že sa k nim bude chcieť pridať jej bývalý priateľ Calvin, na ktorého nedokáže zabudnúť. Lenže než stačí Britt spracovať svoje city ku Calvinovi, búrka prinúti dievčatá požiadať o prístrešie dvoch pekných mladíkov v osamelej chate. Títo muži však utekajú pred zákonom a nečakané návštevníčky uväznia ako svoje rukojemníčky.
Britt výmenou za svoj život súhlasí, že mužov prevedie cez hory. Vie, že musí zostať nažive dosť dlho na to, aby ju Calvin našiel. Všetko sa ešte zhorší, keď Britt objaví mrazivé dôkazy o vraždách, ku ktorým v horách došlo. To z nej môže urobiť ďalšiu obeť.
No v horách nič nie je také, ako sa zdá, a všetci vrátane Masona, jedného z Brittiných únoscov, majú nejaké tajomstvá. Jeho náklonnosť Britt mätie. Je Mason nepriateľ alebo spojenec?
Čierny ľad je romantický thriller Beccy Fitzpatrickovej zasadený do zradných kulís Tetonských hôr vo Wyomingu.


12. BECCA FITZPATRICKOVÁ: NEBEZPEČNÉ KLAMSTVÁ - prečítané - marec 2018



Oficiálny názov: Dangerous Lies, 2016
Vydavateľstvo Egmont SK, 2017, 400 strán

Mala som veľké očakávania najmä po prečítaní knihy Čierny ľad. Čakala som ďalší strhujúci príbeh plný napätia. Bola som z nej trošku sklamaná, pretože ide o psychologické vykreslenie vnútorného sveta mladej tínedžerky, ktorá prechádza nielen zmenou identity v ochrane svedkov, ale aj jej pohľadu na svet, jej vlastnú rodinu a vzťahy, ktoré doteraz mala. Nachádza nový život s úplne inými hodnotami a radosť z nových vzťahov. Príbeh vykresľuje problémy drogovo závislých ľudí, ich rodinné zázemie, ako sa s tým rodinní príslušníci musia vyrovnať.

Citáty z knihy: 
"Strach a zúfalstvo nie sú dôvody, prečo niekoho milovať. Uvedomila som si, že láska by nemala potrebovať dôvod. Bolo to niečo viac, silné puto, záväzok. Malo by vám to vyraziť dych. Nikdy by ste pritom nemali ohroziť svoje pravé ja."

"Nechcel odo mňa, aby som mu pomohla cítiť sa lepšie alebo zbaviť sa démonov. Len chcel, aby som ho vypočula a nesúdila ho. Vedela som to, lebo presne to isté som chcela od neho aj ja."

"Viere predchádza nádej."
"Nechcem nádej."
"Pretože bolí?"

"Ľahšie nalepiť náplasť než otvoriť ranu a vyčistiť ju."

"Zo zakázaného ovocia spravíte veľa džemu, ale aj problémov."

"Do podsvetia?"
"To v Tennessee nemáte? Voláme tak podzemný úkryt pred tornádom. Je to tunel pod domom, kde je len toľko miesta, aby si sa mohla plaziť po štyroch."


Viac o knihe: 
Stredoškoláčka Stella Gordonová sa stane svedkom vraždy. V záujme jej bezpečnosti ju posielajú do Nebrasky, čo sa jej ani trochu nepozdáva. Keď sa zoznámi s Chetom Falconerom, je pre ňu ťažké byť neustále v strehu. A čoskoro si musí poradiť s naozajstnou hrozbou... Jej nepriatelia sú v skutočnosti bližšie, než si myslí.


13. KRISTI ANN HUNTER: ELEGANTNÁ PRETVÁRKA - 2. diel série Sága rodu Hawthornovcov - prečítané - marec 2018



Oficiálny názov: An Elegant Facade, 2014
Vydavateľstvo i527.net, 2017, 336 strán

Hrozná kniha. Pekná kniha. Trochu si odporujem, viem. Úvod pred prvou kapitolou ma veľmi zaujal. Potom prišli prvé kapitoly a mala som nutkanie skončiť s čítaním a myslela som si, že toto bude prvá kniha v tomto roku, ktorú ani nedočítam, lebo som sa veľmi nudila. Presne ten istý pocit som mala aj pri prvej časti tejto série Šľachtická rošáda, aj keď príbeh bol pekný, vadilo mi, ako bol napísaný. No napriek tomu som tejto druhej knihe dala šancu - veď má takú krásnu obálku, za čo ďakovala aj autorka v knihe svojej sesternici, ktorá sa o to postarala. Takže, ak by som prestala čítať niekedy v rozhraní od prvej do 170. strany, určite vám napíšem, že to bola najhoršia kniha, akú som v tomto roku začala čítať. V tých prvých 170 stranách, bolo všetko, s čím sme sa stretli v prvej časti príbehu. Len z uhla druhej sestry Georgíny.
A potom nastal zvrat a konečne to malo všetko, čo má kniha mať - vtipné komentáre oboch hlavných hrdinov, ktoré ma rozosmiali, stupňovanie deja, vypointovanie príbehu. A konečne som si zamilovala postavy a ich príbeh. Po prvýkrát som sa v knihe stretla s problémom dyslexie u hlavnej postavy - takže téma bola naozaj netradičná. Kniha končí sebaprijatím a oslobodením hlavnej hrdinky od strachu z odhalenia a odsúdenia zo strany rodiny a spoločnosti.
Skrátka druhá polovica knihy bola veľmi pekná. Preto je táto kniha kontroverzná pre mňa. Prvá polovica - katastrofa. Druhá polovica - prekvapenie.
Môžem povedať, že táto druhá časť, bola podľa mňa lepšia ako celá prvá kniha.
V sérii sú ešte dve knihy o bratoch Hawthornovcov.
V knihe je veľa preklepov a chýb.

Viac o knihe: 
Lady Georgína Hawthornová bola odjakživa rozhodnutá, že sa dobre vydá. Po rokoch neúnavného a podrobného plánovania svojej debutantskej sezóny je pripravená zožať bezkonkurenčný úspech a vybrať si spomedzi vhodných džentlmenov toho pravého.
Colin McCrae je bohatý muž s nespočetnými obchodnými kontaktmi, no bez titulu. Napriek mnohým pozvánkam, ktoré dostáva, sa nikde necíti byť prijatý. V budúcnosti sa plánuje oženiť, no iste nie za povrchnú ženu, akou je Lady Georgína, ktorá nehľadí ďalej ako na výzor a spoločenské postavenie človeka.
Georgína však pod dokonalou fasádou skrýva nemilé tajomstvo, ktoré je tým skutočným dôvodom jej honby za skvelým spoločenským postavením. Colin teraz nemá ďaleko odhaliť to, čo chce ona udržať za každú cenu v tajnosti. A hoci sú obaja odhodlaní vyhnúť sa jeden druhému, ich vzájomná príťažlivosť spôsobuje, že sa budú musieť rozhodnúť, či je ich honba za snom hodna obetí, ktoré ich bude stáť.

14. JULIE GARWOODOVÁ: DAR LÁSKY - prečítané marec 2018


Oficiálny názov: Saving Grace, 1993
Vydavateľstvo Ikar, 2000, 334 strán

Príbeh sa odohráva v Anglicku v rokoch 1200-1210 v období vlády Jána I. - už si ho budem pamätať - fakt bol záporná postava. Hlavná hrdinka aj hlavný hrdina si ma získali svojou láskavosťou, dobrým srdcom, šľachetnými skutkami, odvahou a úprimnosťou. Obaja boli zlatí. Príbeh odohrávajúci sa v škótskych klanoch sa mi veľmi páčil.
Bola som šokovaná, že v knihe bolo tak veľmi veľa preklepov, chýb v interpunkcii, zmeny v rodoch, že som prekvapená, že túto knihu schválili do tlače. Kazilo to celý dojem z taj pekného príbehu. 

ČO SOM SA  Z KNIHY DOZVEDELA:

Ján I. Bezzemok 
"Jeho vláda bola poznamenaná bezohľadnosťou, s akou presadzoval svoje priania a miestami až chorobnou pomstychtivosťou a bezzásadovosťou, ktorou sa vyznačovala jeho povaha. Aj keď občas prejavoval politického génia, často mu chýbal cit pre to, kedy je vhodné nejaký prečin odpustiť a najmä nedokázal rozlíšiť záväzky, ktoré možno porušiť, od tých, ktoré sa porušiť nedajú.
Nakoniec sa dostal do situácie, keď musel bojovať súčasne s inváziou francúzskych jednotiek (vedených francúzskym princom Ľudovítom, ktorého časť anglickej šľachty prehlásila anglickým kráľom) a vzburou Welšanov, Škótov a väčšiny svojej domácej šľachty. V roku 1215 bol prinútený podpísať Veľkú listinu práv a slobôd, ktorá zásadne obmedzovala kráľovskú moc."

Citáty z knihy: 
"Dala mu jeho matka zámerne  meno najvyššieho z anjelov, čo sa o archanjelovi dozvedela na hodine náboženstva. Bol známy ako ochranca žien a detí. Spomínala si na nádherné príbehy odovzdávané po generácie z matky na dieťa o najmocnejšom zo všetkých anjelov. Jej matka jej hovorievala, že Gabriel na ňu vždy bude dohliadať. Bol to jej archanjel a mala ho volať na pomoc na klonku noci, keď sa do jej snov plížila čierna mora. Archanjel bol zástancom nevinných a pomstiteľom zla."

Viac o knihe: 
Johanna, pôvabná mladá šľachtičná, spojila svoj život s krutým Raulfom. Keď po troch rokoch ovdovieva, anglický kráľ Ján ju plánuje opäť vydať, aby sa zbavil svedkyne svojich nekalých skutkov. Na bratovu radu si však Johanna vezme za muža obávaného škótskeho bojovníka Gabriela. Svojou statočnosťou a dobrým srdcom si získa náklonnosť svojho muža a spolu objavia dar lásky. 


15. JULIE GARWOODOVÁ: ČAROVNÝ PRINC - prečítané marec 2018


Oficiálny názov: Prince Charming, 1994
Vydavateľstvo Ikar, 2000, 288 strán

Oproti knihe Dar lásky, toto bola oveľa slabšia kniha. Keď prečítate úžasnú knihu, a potom prečítate niečo priemerne dobré, príde veľké sklamanie. Príbeh sa mi až tak nepáčil.
No zaujímavé je sledovať, ako sa Amerika zaplňovala osadníkmi, ktorí hľadali nový svet, pretože v Anglicku neboli "vítaní" a v Amerike nikto predsudky nerobil, a ľudia mohli začať nový život bez obmedzení spoločenských pravidiel.

Citáty z knihy:
"Čo je moje, to moje aj zostane."

"Rodina nie je iba záležitosťou pokrvnej príbuznosti," vysvetlila mu. "Je to aj vec vytvorenia vzájomnej oddanosti."

"Lepšie sa dobre obesiť, ako zle oženiť," odpovedala jej Taylor Shakespearovými slovami.

"Nikdy nedovoľte, aby vás ovládala túžba po majetku, a nikdy, naozaj nikdy nedopustite, aby pre vás boli peniaze dôležitejšie než sebaúcta a vlastná dôstojnosť."

"Ak chcem z darebáka spraviť dobrého manžela, potom s ním musím zaobchádzať veľmi podobne ako s koňom, ktorého chcem cvičiť. Mala by som mať pevnú ruku, nikdy nedať najavo strach a lásku mu prejavovať iba v malých dávkach. Podľa strýka Andrewa mi do šiestich mesiacov bude zobať z ruky. Musí sa naučiť vážiť si ma a zaobchádzať so mnou ako s princeznou."

ČO SOM SA  Z KNIHY DOZVEDELA:
David Davy Crockett
Bol ľudový hrdina, hraničník (muž žijúci na západe USA počas 19.storočia), vojak a politik. Bol považovaný za "kráľa divokej hranice". Predstavoval Tennessee v Snemovni reprezentantov USA a slúžil aj v Texaskej revolúcii.

Daniel Boone
Bol americký priekopník, prieskumník, drevorubač a hraničník, ktorého hraničné výpravy urobil z neho jedeného z prvých ľudových hrdinov Spojených štátov. Boone je najznámejším prieskumom a osídľovateľom toho, čo je teraz Kentucky, ktorý bol potom súčasťou Virginie. S manželkou Rebeccou mal 10 detí.

Viac o knihe: 
Mladá Taylor sa po smrti svojej milovanej babičky formálne vydá za amerického farmára Lucasa Rossa, keďže nechce byť zverená do rúk svojho bezohľadného pedofilného strýka Malcoma. Avšak už počas ďalekej plavby sa formálny vzťah mení na hlbokú lásku a Taylor začína uvažovať o svojej budúcnosti celkom inak.

16. MARY TORJUSSENOVÁ: BEZ VÝSTRAHY - prečítané marec 2018



Oficiálny názov: Gone without a trace, 2016
Vydavateľstvo Ikar, 2017, 358 strán 



Hrozná kniha. Mala som z nej nočnú moru. Celý čas sme s Martinom rozmýšľali, o tom, čo sa stalo tomu Mattovi, či ho uniesli, či ju podvádza, čo bolo príčinou toho, že odišiel. A naozaj som ten záver netipovala a ani by mi to v tom najdivokejšom sne nebolo napadlo. Akože šoková terapia s psychologickým vykreslením hlavnej hrdinky teroristky, ktorá sa mi tak vryla do pamäti, že som si povedala, že po tejto knihe, idem čítať len romantiku, aj keby mi mala liezť hore krkom, pretože ak by som mala opäť siahnuť po takejto knihe, tak to scvoknem. Martin ma potom s tou knihou úmyselne strašil. 
Pre mňa je zvláštne, že si táto britská autorka vybrala takýto motív na napísanie svojho debutu. Viem, že takéto veci sa v živote stávajú, násilie je páchané kdekoľvek vo svete a možno vo viacerých domácnostiach, ako by sme chceli, ale aj tak by som sa nechcela zapísať do histórie svojou prvou knihou práve takýmto príbehom. Tí, ktorí zbožňujete prekvapenia, tak táto kniha je pre vás.

PS: Mužom v tomto príbehu sa nečudujem, že konali ako konali. 

Viac o knihe: 
Hannah má za sebou skvelý deň. Vracia sa z firemného školenia, kde sa dozvedela o svojom budúcom povýšení. Teší sa, ako túto skvelú novinu oznámi svojmu priateľovi, s ktorým šťastne žije už štyri roky. Keď však vojde do domu, zistí, že Matt je preč. A s ním aj všetky jeho veci, fotografie, účty na sociálnych sieťach, dokonca vo svojom mobile nenašla ani jeho číslo. Stratil sa z jej života, akoby v ňom ani nikdy nebol. Zúfalá Hannah sa rozhodne vypátrať ho, no vtedy sa začnú okolo nej odohrávať čudné veci.



17. REXANNE BECNELOVÁ: NEVESTA Z RUŽOVÉHO ÚTESU - 1. časť série Ružový útes - prečítané marec 2018


Oficiálny názov: The Bride of Rosecliff, 1998 
Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ, 2008, 304 strán


Kniha je rozdelená na tri časti. Každá začína nejakým citátom. Dej sa odohráva od októbra 1133 až do mája 1137. V Anglicku panuje kráľ Henrich I., ktorý chcel vybudovať pevnosť - hrad - na Waleskom území, aby bol mier medzi Angličanmi a Walesanmi. Príbeh Josselyn bol plný problémov, ktoré si sami s Random vytvorili. Povedala by som, že je to príbeh o tom, že si človek neskoro uvedomí, čo skutočne chce, a potom je neskoro. Našťastie dostali druhú šancu, ktorú využili. V tejto časti sa odohráva začiatok príbehu o Jasperovi a Rhonwen.


2. časť série: Rytier z Ružového útesu, príbeh o bratovi Randa Jaspera Fitz Hugha a Rhonwen, waleskej rebelantke, ktorá mu v prvej časti zachránila ruku.
3. časť série: Milenka z Ružového útesu, príbeh o dcére Randa a Josselyn Izolde, ktorá sa odmietne vydať za muža, ktorého jej vyberie jej otec Rand, a zamiluje sa do rebelanta, ktorý jej a jej rodičom prisahá pomstu.



ČO SOM SA  Z KNIHY DOZVEDELA:

Henrich I. 

Bol štvrtým synom Viliama I. Dobyvateľa.  Na trón nastúpil po svojom staršom bratovi Viliamovi II., v čase, keď jeho starší brat Róbert na prvej križiacej výprave. Na začiatku vlády bojoval s Róbertom o nadvládu v Anglicku a Normandii. Podarilo sa mu obe krajiny spojiť po prvýkrát od smrti otca v roku 1087. keď porazil svojho najstaršieho brata Roberta, stal sa tak vojvodom z Normandie. Nazývali ho "Lion of Justice" („lev spravodlivosti“), pretože zdokonalil vtedajší legislatívny a administratívny systém. Barónom potvrdil Listinu slobôd  (Charter of Liberties), ktorá sa stala základom neskoršej Veľkej listiny slobôd Magna charta Libertatum.  Nemohol však zaistiť hladké nástupníctvo, pretože jeho jediný syn Viliam zahynul pri stroskotaní lode White Ship, preto si želal, aby sa jeho nástupkyňou dcéra Matilda, energická žena s politickým talentom, ale po jeho smrti sa rozhorela dlhá občianska vojna.


Waleština 
Waleský jazyk nazývaný Cymraeg vo Waleštine je keltský jazyk z britskej podskupiny, príbuzný bretónčine, jazyku používanom na Bretónskom polostrove (Francúzsko). Okolo 700 000 ľudí vo Walese rozpráva Waleštinou. Zaujímavé na Waleštine je striktne dodržiavaný slovosled - prísudok, podmet, predmet. 
Začiatky waleštiny spadajú do 14.storočia. Jej predchodkyňa ranowaleština je však doložená už od 6.storočia, starowaleština sa používala od 9. do 11. storočia a stredowaleština, z ktorej sa (nová) waleština vyvinula sa používala od 11. do 14. storočia.




Bard
Je často prekladaný ako básnik a spevák, ale ich úloha v keltskej spoločnosti bola oveľa širšia. Bard bol vysoko vzdelaný v oblasti rétoriky, lingvistiky, umenia a mytológie. Ich pozícia sa viac blížila ku kňazovi, než k zabávačovi. Bardi boli po druidoch druhí najviac vážení obyvatelia. Nemiešali sa do politických sporov. Bardi boli oprávnení pohybovať sa medzi kráľovstvami aj v čase vojny a nikto ich nesmel zastaviť. 
Bardi vo svojej pamäti uchovávali spevy, piesne a básne o bohoch, hrdinoch a kráľoch. 

S ekvivalentom barda sa stretávame aj na Slovensku a v Česku s takzvanými igricmi. 



Aiden
Svätý Aiden bol írsky mních a misionár, neskôr biskup, nazývaný aj apoštol Northumbrie. Založil kláštor na ostorve Lindisfarne, v ktorom boli mladí Angličania pripravovaný na misijné činnosti medzi svojimi krajanmi. Dary, ktoré kláštor obdržal, slúžili chudobným a na vykúpenie otrokov. 
Aiden sa pohyboval medzi urodzenými a bohatými ľuďmi, ale sám žil v prísnej chudobe a odriekaniu. Neustále sa modlil, vynikal pokorou a láskavosťou. Podľa legendy mal dar zázrakov a keď podpálili kráľovské sídlo v Lindisfarne, tak sa na Aidanovu modlitbu obrátil i vietor a oheň uhasil. Preto je patrónom požiarníkov a aj Veľkej Británie.
Sviatok má 31. augusta.


Owain mužské meno waleského pôvodu, záporný hrdina v príbehu. Mal aj menovca, Owain ap Gruffudd bol kráľom Gwyneddu, severného Walesu od 1137 do 1170. Označoval sa aj za prvého Princa z Walesu. A bol najvýznamnejší severowaleský princ. Mal viac ako 24 detí s dvoma manželkami a 4 milenkami. 




Preklady: 

carreg du - čierny kameň 
Wales - Cymru
Waleština - Cymraeg
Ak by ste sa chceli učiť waleské nadávky, v knihe je ich veľa. 

Northumbria - doslova: "Severohumbersko", podľa polohy severne od rieky Humber - bolo pôvodne jedno z pôvodných 7 saských kráľovstiev na ostrove Veľká Británia, založené v roku 604, ktoré vzniklo zlúčením kráľovstiev Bernicia a Deira. Najväčší vplyv malo v prvej polovici 7. storočia. V 9. sotoročí bolo pripojené k Weaawxu, potom ho obsadili Dáni. Po znovudobytí územia sa napokon väčšia južná časť stala - ako grófstvo - súčasťou Anglicka, sever bol pripojený k Škótsku. Anglické grófstvo Northumbria zrušil Viliam II. v 11. storočí.

Dnes Northumbria niekedy neoficiálne označuje všeobecne severovýchodné Anglicko.

Northumbria: https://sk.wikipedia.org/wiki/Northumbria#/media/File:British_kingdoms_c_800.svg

Rieka Humber: http://www.sln.org.uk/trentweb/newpage6.htm


Citáty:
"Koniec zimy je blízko," zvolal na ňu po anglicky. "A jar nám zrodí budúcnosť, ktorej nemôžeme uniknúť," doložil už zase po walesky.

"Ako to už s budúcnosťou býva, pre niekoho dobrá, pre niekoho nie. Ale tak či onak," doložil so svojím známym krivým úsmevom, "iste uznáš, že hocijaká budúcnosť je lepšia ako žiadna."

"Vo Walese by bolo omnoho lepšie, keby tu nevládli ženy. Ako v každej krajine. Nemuselo by sa stále bojovať. Nikto by nepotreboval zbrane a brnenie. Bol by mier, každý by mal všetkého dostatok a nikto by nehladoval. Pchá, muži! Načo sú vlastne vo svete?"

"K milosti, mieru, láske, súcitu
modlí sa každý, keď má súženie." William Blake


Viac o knihe: 

Neohrozený bojovník Randulf Fitz Hugh prichádza do vzdialených končín Walesu zabezpečiť poslušnosť miestnych obyvateľov kráľovi Henrichovi. Verný vazal je pripravený na boj, no vonkoncom nečaká, že ho bude musieť zviesť aj s vlastným srdcom. Vlastenecky založená Joselyn je v zápale obetavosti ochotná vydať sa za muža, ktorého neznáša, v záujme zjednotenie miestnych klanov proti nenávideným Angličanom. Jej protivník Randulf Fitz Gugh je však nadmieru nebezpečný muž. Nielen ako skvelý taktik a nepriateľ na život a na smrť, ale najmä preto, že je v jeho moci prinútiť hrdú mladú ženu, aby na tento fakt zabúdala. A tak je iba otázka času, kedy obaja odvážni bojovníci pochopia, že láska je najmocnejšia zbraň zo všetkých... 

Komentáre

  1. Najlepšie kúzlo kúzlo 2019 je Dr Akhere veľký čarodejník z Afriky Chcem použiť toto médium, aby som mu poďakoval za to, že mi priniesol môjho bývalého milenca späť ku mne len mi povedal, aby som poskytol veci potrebné pre kúzlo, ktoré som urobil a povedal mi že po tom, čo dostal predmety za 24 hodín, začnem vidieť výsledok a skutočne je to muž jeho slov, ktorý ho dnes kontaktuje a vyrieši váš problém
      (1) ak máte vždy zlé sny.
      (2) Chcete, aby po vás bežali ženy / muži.
      (3) Ak chcete dieťa.
      (4) Chcete naviazať svojho manžela / manželku na veky.
      (5) Rakovina alebo akákoľvek forma choroby
    E-mail: Akheretemple@yahoo.com
      Whatasapp +2348129175848 Dr Akhere

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nájsť skutočné milostné kúzlo bolo pre mňa ako nočná mora, zaplatil som viac ako 2457 dolárov za rôzne kúzla, ktoré nikdy nefungujú. Kým sa nestretnem s DrEdede, prosím, ak hľadáte skutočné a rýchle výsledné milostné kúzlo, potom je odpoveďou, môžete kontaktujte ju teraz. Ededetemple@gmail.com +2348129175848

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Čitateľský denník od roku 2009 do roku 2017

Čitateľský denník 2009 - spolu 30 Január:  1. Ian McEwan: Betónová záhrada 2. Václav Pankovčín: Tri ženy pod orechom Február:  3. Ján Kamenistý: AVE LÁSKA - 100 najkrajších slovenských ľúbostných básní 20. storočia 4. Longman: English Fairy Tales 5. Kamil Peteraj: Breviár lásky 6. Barbara Cartlandová: Pôvab a zlo 7. Ján Kalinčiak: Púť lásky 8. Terézia Vansová: Sirota Podhradských 9. Logman: Alice in Wanderland 10. Biblia: Tobiáš 11. Biblia: Ester Marec:  12. Jozef Miloslav Hurban: Olejkár 14. Biblia: Kniha proroka Joela 15. Samo Chalupka: Turčin Poničan 16. Samo Chalupka: Mor ho! 17. Samo Bohdan Hroboň: Krajalik 18. Ján Botto: Žltá ľalia 19. Ján Botto: Margita a Besná 20. Samo Chalupka: Boj pri Jelšave 21. Ján Kalinčiak: Milkov hrob 22. Jozef Miloslav Hurban: Od Silvestra do Troch kráľov 23. Jonáš Záborský: Chruňo a Mandragora 24. Jonáš Záborský: Faustiáda 25. Biblia: Kniha proroka Ozeáša Apríl:  26. Andrej Sládkovič: Detvan 27. Ján Botto: Lucijiný stol

Veľkonočné pohľadnice 2017

Prípravy na tohtoročnú Veľkú noc som rozšírila aj o výrobu vlastných veľkonočných pohľadníc. Vytvorila som si dve pohľadnice s kresťanským motívom – kríž, ktorý je zdobený červeným srdiečkom a okolo sú farebné kvety – na jednej pohľadnici sú biele kvety na druhej červené.  Do dolného rámčeka som potom napísala Ježišov citát: „Ja som vzkriesenie a život.“ Ak raz človek začne potom nevie skončiť. A hneď som chcela vyskúšať vytvoriť aj ďalšie druhy. Tentoraz som sa zamerala na vajíčka, s ktorými sa viaže symbolika Veľkej noci, pretože symbolizujú zrodenie nového života. Na prvej pohľadnici sa nachádza košík plný zdobených vajíčok. Košíček je vyzdobený nálepkami.  Na ďalších pohľadniciach som využila tvar vajíčka, na ktorého vrchole som urobila mašličku z červenej stuhy a dozdobila som ich nálepkami. Okraje stužky sú zatavené ohňom, aby sa nestrapkali a držali svoj tvar. Do stredu vajíčka som nalepila „čipku“ – biely papier zdobený bordúrovou (okrajovou) vykr

Svadba november 2018/Wedding inspirations

17.11.2018 sme svadbovali v Belanských kúpeľoch  - presne na tom istom mieste, kde sme sa pre 2 rokmi a 2 mesiacmi brali. :)  Vydávala sa moja sesternica Silvia a Igor.  Svadobné oznámenie - kreslené karikatúry. Teraz sú moderné.  Svätá omša sa konala v katolíckom Kostole sv. Antona pustovníka v Spišskej Belej. Nepamätám si, kedy naposledy som bola v tomto kostole... pred 7, 10 rokmi? Neviem, fakt.  Kňaz mal veľmi peknú kázeň. Evanjeliové čítanie bolo o svadbe v Káne Galilejskej, ako Ježiš premenil vodu na víno.  Veľmi pekne povedal: "Keby sa vás, Igor a Silvia, opýtali, či máte všetko pripravené na svadbu, iste by ste povedali, že áno. Aj novomanželia v Káne Galilejskej by tak odpovedali, a napriek tomu sa im stalo, že sa im v priebehu svadby, ktoré v tej dobe trvali aj niekoľko dní, minulo víno." A keďže víno sa považovalo za nápoj bohov, božský nápoj, je tak pekne vykreslené, že Ježiš chce, aby nádoby  naplnili až po okraj vodou, tým ľuds